Pandemi Döneminde Kilonuza ve Beslenmenize Dikkat Edin

Kategoride Diğer

Özel Medar Hastanesi Sakarya Diyetisyeni Büşra Nur Sarısoy, ihtiyaçtan fazla kalori alımı ve kısıtlı hareketten dolayı pandemi döneminde her gruptan kişilerde yüzde 10 civarında bir kilo artışı olduğunu söyledi.
 
PANDEMİDE KİLO ALIMI OLDU
Pandemi döneminde beslenme alışkanlıklarımızın değiştiğini ifade eden Özel Medar Hastanesi Sakarya Diyetisyeni Büşra Nur Sarısoy, “Pandemi sürecinin hayatımıza girmesiyle birlikte geride bıraktığımız 2020 yılında hepimiz psikolojik ve fizyolojik strese maruz kaldık. Beslenme durumu ve yeme davranışına yansıyan bu stres basit karbonhidrat tüketimini, yağlı ve şekerli gıdalara yönelimi arttırdı. Beslenme ve diyet polikliniklerine yansıyan danışan profilinde, pandemi sürecinde ihtiyaçtan fazla kalori alımı, kısıtlı hareket nedenleriyle yediden yetmişe her gruptan kişilerde sağlığı olumsuz etkileyebilecek yüzde 10’luk bir kilo artışı oluştuğunu gözlemlere dayalı olarak söylemek mümkün.
Yüzde 10’luk kilo artışıyla birlikte artmış yağ kütlesinin bozulmuş kan profiline ve beraberinde kronik hastalıkların oluşumuna yol açabileceği, bağışıklığı düşürerek vücudun savunma sistemini zayıflatacağı, solunum-uyku-fiziksel aktivite kalitesini olumsuz etkileyeceği, sağkalımı azaltabileceği göz ardı edilemeyecek risk faktörleridir” dedi.

BESLENMENİN ÖNEMİ
Dyt. Sarısoy ayrıca şunları kaydetti: “Bilimin ışığında bugün net olarak söyleyebileceğimiz şey beslenmenin  bir hastalık oluşmadan önlemede-koruyucu sağlık hizmetlerinde etkisinin büyük olduğudur. Sağlığımızın önemini en çok anladığımız hayatta kalma üzerine en çok kaygılandığımız bu yıldan cebimize koymamız gerekenler var.”

YENİ YILDA BUNLARA DİKKAT
Diyetisyen Sarısoy 2021’de kendiniz ve aileniz için şunlara dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti:

  • Sağlık durumunuzun farkında olun! Halsizlik, yorgunluk, baş dönmeleri, aşırı sinirlilik halleri, vücut direnci düşüklüğü vb. hayat kalitenizi doğrudan etkileyebilecek vitamin mineral eksiklikleri, hormonal bozukluklar, organ işlev bozuklukları veya hasarları hakkında bilgi sahibi olmanıza yardımcı olacak ilk basamak yılda en az iki kez yaptırmanız gereken kan tahlilleridir.
  • Normalin altına inmeden ideal ağırlığınıza ulaşın ve zayıf kalın
  • Kas kütlenizi koruyun, yeterli protein alımı ve düzenli egzersizlerle destekleyin
  • Çok çeşitli gıdaları içeren dengeli bir beslenme seçin
  • Sebzeler, meyveler, tahıllar ve kurubaklagiller tüketin
  • Tuzlu yiyecek ve tuzla işlenmiş gıda tüketimini azaltın
  • Şekerli içecekler tüketmeyin.
  • Sağlığınızla ilgili her bilgiyi alanında uzman kişilerden edinin.
- REKLAM -
Son Eklenenler

İlginizi Çekebilir