Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi akademisyenlerinin hazırladığı SUPERBAT projesi, uluslararası CORNET araştırma ağından 636 bin 615 Euro destek almaya hak kazandı.
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Mahmud Tokur yürütücülüğünde başvurusu yapılan “SUPERBAT / Printed Supercaps and Batteries for Smart Energy Storage Systems” başlıklı uluslararası proje, 31. CORNET (COllective Research NETworking) çağrısı kapsamında 636 bin 615€ desteklenmeye hak kazandı.
Projede enerji depolama teknolojilerinde ülkemizin öncü uzmanlarından Prof. Dr. Hatem Akbulut, Doç. Dr. Tuğrul Çetinkaya, Doç. Dr. Emrah Bulut ve Arş. Gör. Dr. Abdulkadir Kızılaslan araştırmacı olarak görev yapacağı açıklandı.
Proje kapsamında SAÜ araştırmacıları, daha yüksek enerji ve güç yoğunluğu sağlayan, geliştirilmiş güvenliğe sahip katı hal lityum iyon piller ve katı hal süperkapasitörler için son zamanların yükselen yıldızlarından olan yazdırılabilir teknolojilere uygun elektrot ve elektrolit mürekkepleri geliştirmeyi amaçlıyor.
Geleceğin Teknolojisi
Enerji depolama için genellikle şarj edilebilir piller veya daha özel durumlarda süperkapasitörler tercih ediliyor. Bu nedenle, SUPERBAT projesi düşük maliyetli, çevre dostu ve güvenli bir süperkapasitör ve pil kombinasyonu (supercapattery) geliştirerek yeni bir ürün ortaya çıkarmayı amaçlıyor. Üretilmesi hedeflenen bu sistemin gelecekte sağlık alanından günlük kullanıma kadar kullanılan yeni nesil cihazlara güç sağlanabilmesi amaçlanıyor. Gelecekte supercapattery sistemlerinin 3D baskı teknikleriyle daha da geliştirilerek yüksek kapasiteli olması hedefleniyor. Bu sayede İHA’lar gibi yüksek güç isteyen cihazların enerji ihtiyacı karşılanabilecek.
Dünyada bir ilk gerçekleşecek
Proje mühendisleri dünyada bir ilki gerçekleştiriyor. Supercapattery teknolojisini ve entegre hibrit güç yönetimi elektroniğini bir araya getiren SAÜ’lü araştırmacılar projenin, ‘yenilikçi ve rekabetçi’ olduğunu ifade etti.
SUPERBAT, Almanya ve Türkiye olmak üzere iki ülkeden üç araştırma kurumu tarafından yürütüleceği açıklandı. SAÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü ve SAÜ Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi (SARGEM) bünyesinde bulunan Lityum İyon Pil Geliştirme ve Uygulama Merkezi (LiPGUM), yeni nesil pil sistemleri, malzemeleri ve süreçlerinin geliştirilmesinde uzmanlaştığı biliniyor. Projenin Almanya ayağındaki Chemnitz Teknik Üniversitesi ve Dresden Teknik Üniversitesi, projenin elektronik tarafına katkıda bulunacaktır.
Sakarya Teknokent, proje sonuçlarını sektör ve akademiden geniş üye yelpazesiyle buluşturacak. Proje, malzemelerden / mürekkeplerden baskı teknolojisi ile ilgili şirketlerde enerji depolama cihazı uzmanlarına ve Almanya ve Türkiye’den son kullanıcılara kadar tüm değer zincirini kapsayan 14 şirketten oluşan büyük bir KOBİ Kullanıcı Komitesi tarafından desteklenecek ve sektöre önerilecek.