Türkiye’nin ilk milli bayrak müzesi olma özelliği taşıyan Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi 1 yaşına girdi. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan’ın da katıldığı törende konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Dokuz Eylül Üniversitesi asil milletimize, baki devletimize ve al bayrağımıza sahip çıkmaya; onu layık olduğu göklerde dalgalandırmaya devam edecek” diye konuştu.
İZMİR – Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) ülkemize kazandırdığı ve Türkiye’nin ilk milli bayrak müzesi olma özelliği taşıyan Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi, 1 yaşına girdi. DEÜ Dokuzçeşmeler Yerleşkesi’nde bulunan Eylül Köşk içerisinde gerçekleştirilen Kuruluş Yıl Dönümü Etkinliği’ne, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu, İzmir İl Protokolü ve DEÜ mensupları katıldı.
Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, “Manası her birimizin gönlünde aynı kıvançla yer bulacak bir etkinlikteyiz. Al Bayrağımız, 1914’te Sarıkamış’ta şehadete yürüyen evlatlarımızın dirayetinde, kurşun kurşuna geçse de geçilmeyen Çanakkale’de saklıdır. Al Bayrağımız, Sakarya’da, Kocatepe’de, Dumlupınar’da ‘Ya istiklal ya ölüm’ diyenlerin aşkıdır. Al Bayrağımız, Ertuğrul Gazilerin, Sultan Alpaslanların, Fatih Sultan Mehmet Hanların, Gazi Mustafa Kemal Atatürklerin taşıdığı bağımsızlık sevdasına minnetimizdir. Milli mücadelemizin başlangıcını ve bitişini temsil eden İzmir’imizin işgalden kurtarılmasının ardından dört bir yanına asılmış şanlı bayrağımızın gölgesi altında birlik ve beraberlik altında yaşamanın gururunu yaşıyoruz. Ne mutlu ki şehitlerimizin kutsal hatırası, birliğimizin nişanesi Türk bayrağımıza ait eserler, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin kıymetli çalışmalarıyla yaşatılıyor. Müzemizin kuruluş yıl dönümünü kutluyor, başta Rektörümüz Prof. Dr. Nükhet Hotar’a ve katkısı bulunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
BAYRAĞIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ
Anıtkabirde dalgalanmış Türk Bayraklarından birinin ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla Cumhurbaşkanlığı forsunun da Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi’nde yer aldığını hatırlatarak sözlerine başlayan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, müzeyi geçtiğimiz yıl TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un teşrifleriyle açtıklarını belirterek, “9 Eylül 1922 günü Güzel İzmir’imiz esaret ve zulümden kurtuldu. Bu özel günü isminde taşıma onuruna sahip üniversitemizin milletimize, bayrağımıza ve vatanımıza duyduğu sevgi, yaptığımız ve yapacağımız işlerin de aslı ve özeti niteliğindedir. Bu yüzden müzemiz, hem ecdadımıza saygımızın göstergesi hem de şehitlerimize ve kahramanlarımıza şükranlarımızın gönülden ifadesidir” dedi.
Küresel güç olma yolunda emin adımlarla ilerleyen ülkemizi içeriden ve dışarıdan tehdit eden birçok unsur olduğunu hatırlatan Hotar, “Devletimiz bu unsurlarla kararlılıkla mücadele etmekte; her türlü önlemi almaktadır. Milletimiz, kararlılığını ve duruşunu, Kurtuluş Savaşı’nda da 15 Temmuz gecesinde de göstermiştir. Ellerinde bayrağı ve yüreğinde imanıyla her zaman başı dik duran milletimizin ferdi, dirliğimize ve birliğimize önem vermeyi de; bayrağımıza, ezanımıza ve ecdadımıza da sahip çıkmayı iyi bilir. Muhterem Cumhurbaşkanımızın seyahatlerinde bayrağımıza gösterdiği ehemmiyet ve sevgi, aslında bu müzemizin de ilham kaynağını teşkil etmekte; bizlere güç vermektedir” diye konuştu.
Rektör Hotar, DEÜ’nün milli ve manevi değerlere her zaman sahip çıktığını ifade ederek, “Dokuz Eylül Üniversitesi bundan sonra da asil milletimize, baki devletimize ve al bayrağımıza sahip çıkmaya; onu layık olduğu göklerde dalgalandırmaya devam edecek. Dünyanın ilk 500 üniversitesi arasında olma hedefiyle toplumsal vazifelerimizi yerine getireceğiz. Bu düşüncelerle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere; aziz şehitlerimizi ve kahramanlarımızı rahmetle anıyor; gazilerimize sağlık ve mutluluk diliyorum. Güzel İzmir’imizin 9 Eylül Kurtuluş Gününü kutluyorum” ifadelerini kullandı.
BAĞIŞÇILARLA BÜYÜYOR
Türklerin çok eski dönemlerden beri bayrak ve sancakları olduğunu söyleyen Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu ise, “Bayrağımızın bizim için önemini belirtmeye gerek yok. Bağımsızlığını bayrakla simgelemiş bir milletin evlatlarıyız. Bugün kullandığımız Al Bayrağımız bize Osmanlı’dan miras. Devletimizin devamlılığını gösteren en önemli unsur da budur. Al yıldızlı bayrağımızın izine aslında 15. yüzyıldan beri rastlıyoruz. Bayrağımız, tarihimizin de bir devamlılığını gösteriyor. Rektörümüz Sayın Nükhet Hotar’a böyle bir müzeyi İzmir’e kazandırdığı için teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi Müdürü Öğr. Gör. Ömer Durmaz ise, 1. yılını kutlayan Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi’ne bağışçıların katkılarıyla her gün yeni eserlerin kazandırıldığını söyledi. Dokuz Eylül Üniversitesi mezunu tiyatro sanatçısı Ahmet Yenilmez’in, 1919 yılında Yunan işgalinin başladığı sırada esir alınan Osmanlı Subayı Süleyman Fethi Bey’in hikayesini anlattığı etkinlik, müze gezisiyle sona erdi.